Halverwege het jaar 2019 hebben wij een caravan gekocht. Niet zomaar eentje, maar een bijzondere, de TAB 400, gemaakt door het Duitse caravanbedrijf Tabbert. We krijgen er veel opmerkingen en vragen over, dus vind ik het handig om onze bevindingen over deze TAB 400 caravan maar eens op te schrijven. Want waarom is de TAB 400 bijzonder? Eigenlijk is er maar één antwoord op die vraag: zijn vorm! Hij lijkt op een druppel, of een ruimtevaartuig. Het is maar hoe fantasierijk je bent. Als je houdt van design en je niet een middle-of-the-road-caravan wilt, is de TAB 400 ook jouw caravan. Hij trekt erg de aandacht. Veel mensen vinden er iets van en willen graag even binnen kijken. En superfijn, en voor ons echt de reden waarom we dit model hebben gekozen, het is een kleine caravan met vast bed en toilet!
Toen wij de laatste keer met vakantie gingen stond de caravan een avondje en nachtje voor onze huisdeur. Mensen stapten van hun fiets af om even naar binnen te gluren. Hier moet je natuurlijk wel tegen kunnen, tegen al die aandacht. Wij vinden het na 5 jaar nog steeds even leuk om deze bijzondere blikvanger achter onze auto te hebben hangen.
Inhoudsopgave
- De binnenkant van de TAB 400
- Het rijden met de TAB 400
- Onhandigheden in de TAB 400 caravan
- Heeft de TAB 400 nog andere tegenvallers?
- Conclusie
- Kamperen in Nederland met een caravan
De binnenkant van de TAB 400
De buitenkant is dus bijzonder, maar hoe zit het met de binnenkant? Is de TAB 400 een fijne caravan in het gebruik? Het antwoord is ja. Het is voor 2 personen een prima huisje, waar alles compact in zit. Dus dat betekent dat deze kleine caravan een vast bed heeft en een vast toilet. En daar deden we het om.
Het badkamertje
Waar ik heel blij mee ben is het badkamertje en het toilet van de TAB 400 caravan. Het toilet staat ruim in het badkamertje, het heeft waterspoeling en er naast zit een makkelijk klein wastafeltje. Achter de lekkere grote spiegel zit een kastje met 3 plankjes, waar je al je toiletspullen in kwijt kunt. Verder zit er onder het wastafeltje een kast, waar wij de schoenen in zetten, heel handig. Nog een klein kastje links van de wastafel (onze voorraadkast) en nog wat mooi vormgegeven planken waar je ook nog van alles kwijt kunt.
Zo’n badkamertje is met name handig voor ’s nachts. Wij, 60-plussers, moeten er nogal eens uit. Dus dan is het heel fijn, dat je niet je caravan uit hoeft en dat er één meter van je vaste bed een toilet is.
Het keukentje
En ook het keukentje is prima. Een grote volwassene (1,85 m) kan er rechtop staan. Er zit een driepitsgasstel in, een ijskastje met diepvries gedeelte, een gootsteentje met onderkast en 2 laden, een kleintje voor het bestek en een apothekerskastje voor andere keukenspullen. Verder zijn er twee afsluitbare kastjes boven het keukenblok en kun je het aanrechtje nog verlengen door een extra stukje boven het bed omhoog te klappen.
Het ijskastje kan draaien op de accu (als je aan het rijden bent is dat handig, want dan blijft alles koud), of op elektriciteit of op gas. Dit laatste is fijn als je op een plek wilt staan, waar er geen elektriciteit is. Wij hebben bij de oplevering van de TAB 400 meteen een zonnecel op het dak laten zetten, zodat we niet afhankelijk zijn. De mooiste plekjes zijn vaak achteraf op een tentenveldje.
Het tweepersoonsbed
Eén van de belangrijkste redenen waarom wij een caravan hebben gekocht was omdat we niet meer goed sliepen op een luchtbed. We hadden echt een beter bed nodig. Het fijne van de TAB 400 caravan is, dat er dus niet alleen een toilet in zit, maar ook dat het bed vast is. Het is dus niet overdag een zitje, wat je ’s avonds moet ombouwen. Je kunt elk moment van de dag even een tukje doen, mocht je dat willen. En je beddengoed kan ook blijven liggen. Extra leuk is het grote raam boven het bed, waardoor je heerlijk ‘s nachts naar de hemel kunt kijken. Het raam heeft wel een onhandigheidje, daarover later meer.
Je slaapt in de breedte trouwens. Wij zijn beiden groot, respectievelijk 1,78 meter en 1,85 meter, en we kunnen er prima liggen. Het bed kun je binnen omhoog kantelen, waar dan spullen onder kunnen. Een groot deel van die ruimte wordt in beslag genomen door de accu voor de zonne-energie. Maar er blijft nog wel plek over.
Je kunt ook bij de aanschaf kiezen voor een extra luik aan de voorkant, waardoor je dus vanaf de buitenkant onder het bed kan komen. Onze stoelen en tafel liggen daar.
En (heel handig) ze hebben daar een stopcontact geplaatst, zodat je daar gebruik van kunt maken als je ernaast zit. Bijvoorbeeld voor het opladen van de accu’s van de elektrische fietsen. De stopcontacten doen het trouwens niet op zonne-energie, maar wel de LED-lampjes en zelfs de USB-oplader, die we dit jaar hebben laten plaatsen.
Het zitgedeelte
Ook het zitgedeelte van de TAB 400 is goed. Zoals gezegd, wij zijn allebei vrij groot, maar we zitten er goed, alhoewel de ruimte onder het tafeltje wat ruimer zou kunnen: wij schoppen elkaar vaak!
Onder het rechter zitje is plek voor bijvoorbeeld boeken. Onder het linker gedeelte zit de 45 liter watertank. Daar past met een beetje meten nog wel iets bij. Wij hebben daar onze jerrycan staan om water mee te halen.
Dit zitje kan je trouwens ombouwen tot een éénpersoonsbed, mocht er ooit een derde persoon willen komen slapen (of mocht je ruzie hebben met je lief …).
En als je het koud hebt, dan zit er ook een lekker gaskacheltje in de caravan. De TAB 400 is goed geïsoleerd. Wij hebben een paar jaar geleden gekampeerd bij de Noordkaap in de buurt en we konden het goed warm krijgen en houden. Er is ruimte voor 2 gastanks in de buitenkast voorop de caravan.
De speciale luifel
Als we ergens wat langer staan, zetten we de luifel op, die speciaal door Isabella voor de TAB 400 is ontworpen. Deze luifel heeft ook zijkanten en dat is fijn, als het iets slechter weer is. Je zet hem heel snel op en hij geeft behoorlijk wat extra leefruimte.
Het rijden met de TAB 400
Mijn lief rijdt altijd, dus ik weet niet hoe het voelt, maar hij vindt dat de TAB 400 een goede wegligging heeft. De vorm geeft hem een mooie stroomlijning. Hij weegt 900 kg als hij leeg is en hij mag 300 kg meer wegen. Wij rijden met een hybride auto en dat betekent dat we uitsluitend lichte caravans kunnen trekken. En onderweg heb je dus altijd een toilet bij je in je leuke kleine caravan en mocht je even willen liggen, dan heb je een vast bed, zodat je niets hoeft uit te schuiven. Zo handig!
De caravan is 2,25 meter breed en dat is wat breder dan onze auto. Je hebt dus extra zijspiegels nodig. Die zet je, telkens voordat je gaat rijden met de caravan, vast op de zijspiegels van de auto, dat gaat heel makkelijk.
Wel opletten met het rijden onder lage bruggetjes door, want de TAB 400 caravan is 2,61 meter hoog.
Onhandigheden in de TAB 400 caravan
Er zijn wel wat onhandigheden in de TAB 400. Zo zit er bij het zitgedeelte een kussentje met klittenband vast op de wand. Elke keer als je gaat zitten op het bankje ernaast, schuift het kussentje van zijn klittenband af. Na 5 jaar blijft dat niet meer zitten omdat alle kleefkracht van het klittenband verdwenen is.
Als je in de breedte van de caravan slaapt, ligt één van de twee partners (moi dus) in het gedeelte wat toeloopt. Daar zit ook het op zich prachtige en ruimtelijke langgerekte raam. Maar elke keer als ik me omdraai tijdens het slapen kom ik met mijn dekbed tegen de raambekleding van dit raam aan. En die raambekleding is wat fragiel. Er is gekozen voor lichte materialen, omdat de caravan zo licht mogelijk moest blijven, maar dat houdt in dat deze raambekleding veel moet verduren en er herhaaldelijk beschadigingen zijn. We vragen ons af hoe lang dit nog houdt.
En over datzelfde raam vonden we het ook vreemd, dat het raam elektrisch opengaat, heel langzaam trouwens. Handiger zou zijn om dit, net als bij de andere ramen, gewoon handmatig te kunnen openen. Als er geen elektriciteit is, kun je je raam niet open krijgen.
De grote opruimkast naast het toilet in de TAB caravan is lekker groot, maar wordt uitgevoerd als hangkast. Wij hebben er zelf planken in gemaakt, omdat je liggend veel meer spullen kwijt kunt. We hebben ook boven de keukenkastjes een richeltje langs de kant geplakt. Zo kan er ook nog bovenop de keukenkastjes wat blijven staan terwijl we rijden.
Heeft de TAB 400 nog andere tegenvallers?
Na die opsomming over alle verschillende onderdelen lijkt het wel of de TAB 400 geen nadelen heeft. Dat is helaas niet zo. Wij vinden eigenlijk de kwaliteit van de afwerking niet fantastisch. Tijdens onze eerste rit bleek het gootsteenkastje moeilijk te sluiten en schoot het tijdens het rijden nogal eens open. Met als gevolg dat de caravan vol lag met rondgestrooid wasmiddel. Dat rook overigens erg lekker! De bovenste keukenkastjes bleven niet open staan en klapten dicht. De hor van het voordeurtje liep niet gesmeerd over zijn rails en ging wijken. De voorkant van de besteklade liet los. En tijdens onze laatste vakantie is zelfs een kastje helemaal naar beneden gezakt, zodat hij ondersteund moest worden door een stapel boeken.
Het zijn allemaal geen enorme tegenvallers, maar een nieuwe caravan zou dit niet mogen hebben. Van een Duitse fabrikant verwacht je meer. De caravanleverancier heeft de meeste dingetjes gerepareerd, maar het zijn terugkerende mankementjes helaas. Het kan zijn dat het altijd zo is met nieuwe caravans, dat er altijd iets aan schort. Dat weet ik niet, ik heb nog nooit eerder een nieuwe caravan gekocht. Of misschien is onze TAB 400 wel een maandagochtendgevalletje.
Conclusie
De TAB 400 is een fijne kleine lichte compacte caravan met toilet en een vast bed, die veel bekijks trekt. Hij heeft alles wat je van een caravan mag verwachten en hij heeft een goede wegligging. Alleen de afwerking is niet je-van-het. Je moet dus ook een beetje van klussen houden. Maar wij zijn dol op ons caravannetje en we hopen er nog heel lang lol van te hebben. Kamperen met een caravan heeft veel voordelen. Ik ben, sinds ik verliefd ben geworden op de TAB 400, in ieder geval er helemaal van overtuigd, dat dit voor ons de beste manier is om te genieten van het kamperen.
Kamperen in Nederland met een caravan
Het leuke van het hebben van een caravan zoals de TAB 400 is, dat je hem snel voor een weekendje of voor een week ergens neer kunt zetten. Dat doen we dan ook vaak. Sinds kort hebben we Campspace ontdekt, een site waar je unieke kampeerplekken kunt vinden, die midden in de natuur zitten. Vaak is het een mini-camping of bij een boer in de achtertuin. Dus lekker kleinschalig, ik houd ervan. Jij ook?
Meer over kamperen:
- Campings in Zweden? Hier zijn 26 campings die “iets” hebben!
- Albufera Spanje: rust aan de Spaanse kust (met campings in de Albufera)
- Wat te doen in Luxemburg (met glamping)