Fietsen door Bretagne met deze leuke fietsroute

Vorige zomer (2023) is de bewegwijzering klaar gekomen van een nieuwe fietsroute door Bretagne, een autovrije zogenaamde voie verte. Oude spoorlijnen zijn veranderd in fijne fietspaden. De route loopt van Nantes naar de baai van Mont Saint Michel en is in totaal 500 km lang. Als fietser volg je de kustlijn of rivier en kom je langs onbekende baaitjes, door prachtige natuur en langs de mooiste plekjes. Het leuke van deze fietsroute is, dat je dwars door Bretagne rijdt. Het parcours door Bretagne is redelijk vlak en daardoor geschikt om te fietsen door jong en oud. Je rijdt de route in zes etappes.

Fietsroute Bretagne in 6 etappes: van moderne stad Nantes naar ruige Bretonse kust

  • Van Nantes naar Saint Nazaire. Het eerste deel van de fietsroute door Bretagne loopt langs de monding van de Loire langs 33 verschillende moderne kunstwerken. Je kijkt je ogen uit: een gezonken huis (Maison dans la Loire de Jean-Luc Courcoult) of een slappe boot, alsof hij zomaar is neergesmeten (Erwin Wurm). Of wat er ook fantastisch uit ziet, een geraamte, net boven het wateroppervlak van een enorme zeeslang (serpent d’océan de Huang Yong Ping). Kijk voor meer informatie op de site van Estuaire, Je fietst op deze route door Bretagne een kleine 86 kilometer. De classificatie staat op makkelijk.
    Overnachten in Saint Nazaire? Zoek via Booking een goed adres!
  • Van Saint Nazaire naar Pénestin (via La Baule). Je fietst langs het strand door de chique badplaats La Baule (één van de mooiste baaien van Bretagne, volgens sommigen), via Pornichet met zijn pijnboombossen, Piriac sur Mer en via de beroemde zoutpannen van Guérande. De etappe bedraagt een kleine 83 kilometer en is ook makkelijk te berijden.
    Via Booking kun je ook hier in La Baule een goede slaapplek vinden.
  • Van Pénestin naar de stad Redon. Je fietst langs het hooggelegen dorp La Roche-Bernard, op 180 meter hoogte. Daarna ga je lekker naar beneden en kan je de route bijna zonder handen doen, maar vergeet niet om Bretagne in je op te nemen. Hier is het Bretonse landschap schitterend. De route is 58 kilometer lang.
    Vind in Redon een lekkere plek om te slapen.
  • Van Redon naar Rennes Je volgt de rivier Vilaine, eerst breed, omgeven door beschermd wetland, maar als je Rennes nadert snijdt de rivier door leisteen kliffen omgeven door stijle bossen, met een prachtig uitzicht over ongerepte landschappen. en is weer een klim, maar ook weer een fijne afdaling. Van alle 6 etappes is dit het minst leuke stuk om te fietsen in Bretagne. De route is 58 kilometer lang.
    Slapen in Rennes? Klik hier voor adressen.
  • Vanaf Rennes naar Saint Malo Vanaf de hoofdstad van Bretagne, Rennes, fiets je langs het kanaal Ille-et-Rance en zijn 48 sluizen. Ontdek de 11 sluizen van Hede-Bazouges, en de naast het kanaal staande typerende sluiswoningen. In totaal 494 meter klimmen en 522 meter dalen. De hoogste heuvel is 145 meter. Goedbewaarde middeleeuwse plaatsjes als Dinan zijn de moeite waard om af te stappen en een bezoekje te brengen. De route meet 122 kilometer en is het beste in 2 dagen te rijden.
    Vooraf je slaapplek in Saint-Malo regelen? Kijk op Booking waar dat kan.
  • Van Saint Malo via Cancale naar Mont Saint Michel Langs afgelegen fietspaden rij je vanaf Saint Malo (een voormalige piratenstad!) naar het pittoreske Cancale, door sommigen omschreven als “de juweel van de Bretonse kust”. Je kunt er bijvoorbeeld prima oesters eten! Van daaruit fiets je door de polders van de baai naar Mont Saint Michel, de wereldberoemde abdij van Bretagne die slechts bij laagwater te bereiken is. Als laatste is deze steile route een kleine 70 kilometer. De route kan het beste in 2 dagen gereden worden.
    Slapen bij Mont Saint Michel? Klik hier voor adressen (en doe dat vooral vooraf, want dit is echt een toeristische trekpleister).

Dus lijkt het je niet fantastisch om naar Mont Saint Michel te fietsen en terug te kijken op een hele leuke fietsroute door Bretagne?

fietskaart Bretagne

Slaapadressen speciaal ingesteld op ontvangst fietsers

Verschillende fijne logeeradresjes in Bretagne zijn ingesteld op de ontvangst van fietsers. Ze zijn te herkennen aan het label “accueil vélo”. De adressen liggen altijd binnen 5 km afstand van de fietsroute en ze bieden een veilige plek voor de fietsen. Bovendien is er een reparatieset voorhanden indien nodig en de mogelijkheid om de batterij van de E-bike op te laden. Lees meer over deze slaapadressen.  

(Op het moment van schrijven van dit artikel zijn er nog geen adressen beschikbaar via deze logeersite. Die zijn er wel voor andere fietsroutes door Frankrijk. Waarschijnlijk wordt hier nog aan gewerkt. Kijk vlak voordat je je vakantie plant of neem het zekere voor het onzekere en boek via Booking.com je overnachtingen. Wij zijn altijd goed terecht gekomen via deze site.)

Fietsen en treinen in Bretagne

Vanaf verschillende plaatsen die op de route liggen is het mogelijk om te treinen. Ideaal wanneer je minder ver wil fietsen of liever alleen voor de wind fietst door het Bretonse binnenland. In onder andere Nantes, Saint-Nazaire, Rennes, Saint Malo en Dinan is het mogelijk op de trein te stappen. Bovendien mag de fiets in Franse regionale treinen, en dus ook in Bretagne, gratis mee.  

GPX coördinaten

Via de handige website vind je linkjes naar de GPX coördinaten. Handig om direct in te laden op je fietscomputer zodat je direct van start kunt. Download hier de GPX coördinaten.

Rennes
Rennes

Meer tips over fietsen in Bretagne

De fietsroute door Bretagne van Nantes naar Mont Saint-Michel is 500 km lang en loopt over rustige wegen in het binnenland, via onbekende baaitjes en door mooie natuur. Je kunt dus veilig fietsen in Bretagne. Hoewel de route is onderverdeeld in zes etappes, is het voor sommige etappes handiger om er 2 dagen voor uit te trekken, het is tenslotte vakantie. Want hoe heerlijk het is om een route te fietsen en met je lijf bezig te zijn, je wilt onderweg ook nog wel genieten van mooie bezienswaardigheden, leuke slaapadressen en gezellige restaurants. Neem gewoon je tijd voor deze fietsvakantie Bretagne.

Fietsen in Bretagne, maar ook zwemmen!

Zeezwembad in Dinard

In de zee zwemmen in Bretagne betekent vooraf goed het getij checken, want met eb is het een flink stuk lopen voor je tenen nat zijn. Maar in Dinard ben je niet afhankelijk van eb en vloed. Op het Plage de l’Ecluse kun je op elk moment van de dag zwemmen, dankzij het zwembad op het strand dat het zoute water vasthoudt als de zee zich terugtrekt.
Meer info: Dinard Tourisme

Plage de l’Ecluse Credits L’Oeil de Paco

Het lange strand van La Baule

Dit strand heeft een lengte van 9 kilometer en is daarmee een van de langste stranden van Europa. Dus op zomerse dagen is er voor iedereen genoeg ruimte. Ook voor fietsers die tussen twee etappes een duik in zee willen nemen. De baai van La Baule is heerlijk om te zwemmen, maar dit is ook de ideale plek om te watersporten. Je kunt er catamaranzeilen, suppen en kajakken op zee. Dat zorgt meteen voor een vrolijke aanblik: al die gekleurde zeilen en kajaks in het water.
Meer info: Plage de la Baule

Warm zeewater bij Pont-Mahé

Het strand van Pont-Mahé wordt ook wel de Méditerranée van het Westen genoemd, omdat het zeewater hier in de zomer 28 graden kan bereiken. Dat komt door het getij: in deze baai, die deel uit maakt van een Natura 2000 gebied, trekt het water zich met eb heel ver terug. Wil je hier een duik nemen, kijk dan wanneer het vloed is, anders is het eerst een eindje over de zeebodem lopen voor je kopje onder kan. Het populaire zandstrand dat aan de rand van een dennenbos ligt, is ideaal voor gezinnen, maar trekt ook veel watersporters.
Meer info: Plage de Point-Mahé

Zonsondergang bij Pénestin

De charmante badplaats Pénestin telt meerdere zandstranden, waarvan Plage de la Mine d’Or de blikvanger is dankzij de kliffen die het strand afbakenen. Vooral in de avonduren levert dat mooie plaatjes op, als de zon in zee zakt en de oranje gloed de zonsondergang de okergekleurde kliffen belicht. Als je geluk hebt, vind je hier een paar goudspikkels vinden, want de kliffen werden in de 19e eeuw gebruikt als goudmijn. Meer info: Pénestin

Lang zandstrand met uitzicht op Saint Malo

Met een lengte van 3 km is dit het grootste zandstrand van Saint-Malo. Het Plage du Sillon is opgedeeld in drie stranden : Grande plage, Plage de la Hoguette en Plage de Rochebonne. Tip: fiets nadat je een duik hebt genomen over de boulevard met rechts van je de prachtige villa’s uit de 19e eeuw en links het strand. Fietsen is toegestaan, maar let op de wandelaars op de boulevard. Meer info: La Plage du Sillon

Het strand van Jacques Tati

Op 8km ten westen van het stadscentrum van Saint Nazaire ligt de kleine badplaats Saint-Marc-sur-mer. Het prachtige strand is legendarisch geworden sinds de verfilming van Jacques Tati’s “Les Vacances de Monsieur Hulot” en het beroemde hotel. Hier eet je met je voeten in het zand waarna je bij zonsondergang nog even een duik in zee neemt.  Meer info: stranden rond Saint Nazaire

Meer tips om te gaan fietsen in Bretagne?

Krijg je al zin in om te gaan fietsen in Bretagne? Kijk dan voor meer tips op voyage-en-bretagne.comNantes, Saint-Nazaire, La Baule en Rennes. En ook nog eens (maar het is niet voor niets dat je dit leest) een fietsvakantie is één van de meest duurzame manieren om vakantie te vieren. En vergeet vooral niet de traditionele bretonse crêpe te eten!


Meer artikelen over Frankrijk:

About the author

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security