Marker Wadden (zonder lidwoord!) is een heel bijzondere eilandengroep. Het zijn namelijk de nieuwste door menselijke handen aangelegde stukken land in Nederland. Ze liggen in het Markermeer en je kunt Marker Wadden bezoeken met de boot vanuit Lelystad. Het is één van die mooie plekjes in Nederland, waar je echt een keertje naartoe moet gaan. Een uniek stukje Nederland. Doen dus!
Nieuw land in het Markermeer
Op dit moment (mei 2022) zijn er vijf van deze nieuw gemaakte eilanden in het Markermeer. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en in samenwerking met Rijkswaterstaat ontwikkelen zij hier een nieuw stukje Nederland. Dat betekent in de praktijk dat eind april 2021 Boskalis is begonnen met het opspuiten van slib, klein, veen en zand voor nog eens twee eilanden. Daarmee zullen naar verwachting eind 2023 alle eilanden er liggen en is er in totaal 1300 ha nieuwe natuur ontstaan. Slechts één van deze eilanden, het hoofdeiland van Marker Wadden, is te bezoeken. De andere eilanden zijn uitsluitend natuureilanden, gemaakt voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen.
Marker Wadden is onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land. Samen met de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en het Markermeer is dit het jongste nationaal park van Nederland én het grootste door mensen aangelegde natuurpark ter wereld met 29.000 hectare natuur! Wat vroeger de Zuiderzee was, is nu door de drooglegging van Flevoland, een prachtig natuurgebied geworden. Je kunt er zeearenden zien en ook heckrunderen en konikpaarden. Mooie plekjes in Nederland, die roepen om bezocht te worden!

Waarom zijn Marker Wadden aangelegd?
Door de indijking van dit gedeelte van het IJsselmeer werd het water troebel en verstikte het daardoor het bodemleven. Vissen, schelpen en waterplanten raakten in de verdrukking en hadden het moeilijk. Vogels konden niet meer aan genoeg voedsel komen en de hele ecologische kwaliteit van het Markermeer was slecht. De aanleg van deze (ooit) zeven bijzondere eilanden draagt nu bij aan het natuurherstel van het Markermeer.
Al vanaf het begin van het project, in 2016, werden Marker Wadden ontdekt door visdieven en kluten. In de vijf jaar dat deze bijzondere eilanden nu bestaan weten steeds meer vogels de weg te vinden. Naast de visdieven en de kluten vind je er verschillende soorten plevieren, meeuwen en eenden. Maar ook de fuut, de kleine karekiet, de kwikstaart, de blauwe kiekendief, de lepelaar en zelfs de ijsvogel zijn gespot. In totaal bezoeken al zo’n 200 vogelsoorten Marker Wadden. Er zitten geen vossen of ratten op de eilanden, waardoor het redelijk veilig vertoeven is. Thans is er genoeg voedsel te vinden voor de vele overwinteraars en trekvogels, die hier hun tussenstop hebben.
Marker Wadden bezoeken
Vanaf Lelystad vaar je met de veerdienst in een klein uurtje naar het hoofdeiland van deze bijzondere groep eilanden. Daar aangekomen zie je wat huisjes staan. Een aantal daarvan zijn te huur via Landal Greenparks. De volledige huuropbrengst van deze door IKEA duurzaam ingerichte huisjes geeft Landal aan Natuurmonumenten. Zo kan de natuur verder ontwikkeld worden. De huisjes zijn erg gewild en je moet er snel bij zijn.
Dat snap je, want hoe bijzonder is het niet, dat je op een min of meer onbewoond eiland op dit super mooie plekje in Nederland een huisje kunt huren! Verder is er een bezoekerscentrum waar je wat kunt eten en drinken.
Je kunt ook met je eigen boot Marker Wadden bezoeken. En ook heel bijzonder: je mag er met een klein tentje kamperen! Honden zijn uitsluitend aangelijnd toegestaan en op maar een heel klein deel van het eiland. Logisch natuurlijk, want deze bijzondere eilanden zijn voor vogels bestemd.

Hoofdattractie van deze eilanden
De hoofdattractie van deze eilanden is natuurlijk de vogelpopulatie en de vegetatie. Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet met in totaal 12 kilometer paden. Sommige stukjes hebben vlonders, omdat de grond eronder moerassig is. Tijdens het broedseizoen kunnen er paden afgesloten zijn. Er zijn meerdere vogelkijkhutten, waar je min of meer onbespied de vogels kunt bekijken. Voor menig vogelspotter zijn Marker Wadden een paradijs om te bezoeken. Maar ook de gemiddelde wandelaar en natuurliefhebber zal het hier geweldig vinden. Het voelt toch alsof je de eerste bent die deze nieuwe eilanden ontdekt. De wind, de zon of de regen, de weidsheid van het terrein, de vogelgeluiden, dit alles maakt een bezoek aan Marker Wadden tot een fantastische ervaring.
Bekijk een preview van de film van Cees van Kempen over 5 jaar Marker Wadden. Het is echt een prachtige film geworden. Te zien via NPOstart.
Waarschuwing voordat je Marker Wadden gaat bezoeken
Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus ik wil dit even vertellen: het schip waarop je naar Marker Wadden vaart is een 100 jaar oude driemaster. Hartstikke leuk om op die manier Marker Wadden te bezoeken, helemaal als hij ‘voor de show’ de zeilen bijzet. Dat kan niet met harde wind trouwens, gek genoeg. (Ik weet niets van zeilen, dat blijkt hier misschien wel uit.) Als het waait, zoals bij onze tocht, gaat het schip best wel te keer. Toen wij op het middenschip zaten, met windkracht 4, spoelde er een enorme golf over het dek. Iedereen die daar zat was zeiknat, wat heel grappig was om te zien. De bemanning vertelde dat het de dag ervoor, met windkracht 6, zelfs over de stuurhut spoelde. En die zit een etage hoger.
Deze opgespoten eilanden bestaan uit veel zand. Dat betekent, dat het voor lensdragers, zoals ikzelf, best wel vervelend kan zijn. Check van te voren waar de wind vandaan komt en zorg dat je het zanderige deel met de wind in je rug loopt. Dat zanddeel ligt rond de huisjes en rondom de Steltloper, een uitkijkpunt, waar je het hele eiland kan overzien. Je kunt je ook bewapenen met een zonnebril. En vergeet vooral niet je goede wandelschoenen en je verrekijker, die kan je echt goed gebruiken daar.
En ja, zoals je ziet op de bovenste foto, ze hebben daar drijfzand, dus het is zaak om je kinderen in de gaten te houden. Het is ook spannend om ze uit te leggen wat het is, daar leren ze van.

Nog meer wandelen
Hou je van wandelen en van natuurgebieden? In wandelen in Brabant ontdek je nog meer mooie plekjes in Nederland. Je vindt daar een lijstje van zeven grote en een aantal kleinere natuurgebieden in Noord Brabant, een aantal daarvan worden ook beheerd door Natuurmonumenten. Al deze natuurgebieden maken deel uit van Natura-2000, een Europees netwerk dat natuurgebieden beschermd en zorgt voor het behoud van biodiversiteit binnen het gebied.